Misverstanden over introverte mensen die we los moeten laten
Wij introverten zijn niet verlegen, maar kiezen bewust hoe en met wie ze hun tijd doorbrengen. Dit artikel ontkracht 8 veelvoorkomende misverstanden, zoals het idee dat introverten geen plezier hebben of niet van mensen houden. Ontdek wat introversie écht betekent en waarom het een kracht is.

Als jij net als ik een introvert bent, voel je je waarschijnlijk uitgeput na sociale activiteiten, maar krijg je energie van tijd voor jezelf. Maar zodra we ervoor kiezen niet sociaal te doen, denken mensen dat er iets mis is. We worden soms bestempeld als verlegen of niet-sociaal, terwijl veel introverten juist graag met anderen zijn — we zijn alleen wat selectiever in met wie we onze tijd vrijwillig doorbrengen, kunnen het niet te lang volhouden en hebben de dag erna soms een sociale kater.
Helaas zorgt ons gedrag nog steeds voor veel mythes die simpelweg niet waar zijn.
Hieronder vind je 8 veelvoorkomende misverstanden over introverten die nodig uitgedaagd moeten worden:
Advertentie
Misverstand 1: Alle introverten zijn verlegen
Introversie en verlegenheid zijn twee totaal verschillende dingen. Volgens Susan Cain: “zijn verlegen mensen bang voor negatieve oordelen, terwijl introverten simpelweg minder prikkels nodig hebben. Verlegenheid is pijnlijk, introversie niet.” Wij introverten zijn niet bang om contact te maken, maar we hebben een reden nodig om dat te doen. Je kunt introvert zijn én verlegen, maar ook introvert zonder verlegenheid en dat is een belangrijk verschil.
Misverstand 2: Introverten weten niet hoe ze plezier moeten hebben
Wat wij als plezier zien, verschilt van wat extraverten leuk vinden. Ik kan heerlijk genieten van een fijne zaterdagavond zonder mensen om me heen, maar met een boek of een film en verder geen interacties, waar extraverten mensen alweer aan het stappen zijn. Maar ook een goed gesprek met een vriend tijdens het eten, of samen met mijn partner een serie binge-watchen is heerlijk. Wij introverten hebben gewoon minder behoefte aan externe prikkels dan extraverten. Maar omdat ik een boek verkies boven en drukke club, wil niet zeggen dat ik niet keihard geniet.
Misverstand 3: Introverten hebben niets te zeggen
Introverten houden niet van oppervlakkige praatjes omdat het onecht voelt. Maar geef ons een onderwerp dat ons interesseert, en we kunnen uren praten. We houden ervan om grote ideeën en betekenisvolle onderwerpen te bespreken en ook zelfreflectie is een eindeloos interessant onderwerp. Als je me aan het praten krijgt over iets waar ik gepassioneerd over ben, kom je er meestal niet eens tussen, want ik blijf dan gaan. Maar zet me tegenover iemand die het alleen over het weer kan hebben, en ik ben snel uitgepraat.
Advertentie
Misverstand 4: Introverten zijn kluizenaars
Ok, ik geef toe, ik ben best een goeie kluizenaar. Zeker in de winter kom ik amper m'n huis uit. (Hello, thuisbezorgd!) Maar de kou buiten is niet de enige reden dat ik graag binnen vertoef. Wij introverten zijn beruchte 'denkers'. We verwerken dingen vooral intern, naast dat we erover praten met onze inner-circle. We houden van dagdromen en reflecteren op ons leven. Dit kan ertoe leiden dat mensen zeggen dat we “te veel in ons hoofd zitten.”
Maar alleen omdat we van stilte en afzondering houden, betekent dat niet dat we altijd alleen willen zijn. Net als extraverten hebben we mensen nodig die om ons geven. Zonder echte verbinding en intimiteit worden ook wij eenzaam. Maar we moeten wel een goede reden hebben om de deur uit te gaan.
Welk type ben jij?
Doe hier de testMisverstand 5: Introverten zijn afstandelijk en onbeleefd
Eerlijk is eerlijk, praten over het weer is veilig. Iedereen heeft er mee te maken en het is iets dat het gesprek kan openen. Maar, alsjeblieft zeg. Ik zeg soms liever niks, want de stilte die valt na het weer is vaak ongemakkelijker dan wanneer je gewoon niks had gezegd.
Nee, ik ga zoveel liever de diepte in met mensen in plaats van een praatje maken (waar ik een grove hekel aan heb) en als ik het gevoel heb dat ik dat niet kan met iemand, dan ben ik geneigd diegene ook niet aan te spreken. Bij mensen die ik niet ken is die kans natuurlijk nog groter aanwezig. Maar dat is niet onbeleefd bedoeld. Het kost gewoon teveel energie die ik niet altijd heb of die ik niet wil verspillen aan eindelijk geklets over niks.
Misverstand 6: Introverten houden niet van mensen
Persoonlijk ken ik een aantal mensen die geen fan zijn van mensen in het algemeen en ook ik heb mijn dagen dat ik niemand wil zien. Vaak ga ik dan vooral de drukke extraverten uit de weg waar ik gewoon geen energie voor heb. Maar dat betekent niet dat ik niet enorm gek ben op de vrienden die ik heb.
Wij introverten hebben vaak een kleine sociale kring met een paar heel hechte en langdurige vriendschappen. Deze vrienden betekenen de wereld voor ons, want als je eenmaal als vriend van een introvert bestempeld wordt, zegt dat heel veel, want we laten niet zomaar iemand toe in onze cirkel. En kennissen zijn er wel, maar niet veel en op flinke afstand, omdat dat zou betekenen dat we veel aan smalltalk zouden moeten doen, en daar worden we niet blij van.
Misverstand 7: Introverten blijven liever thuis
Veel introverten gaan net zo graag op zaterdagavond de deur uit als iedereen. Maar na het omgaan met anderen, vooral in drukke omgevingen met veel smalltalk en luide muziek, hebben ik altijd tijd nodig om mijn energie weer op te laden. Dit betekent niet dat we niet van uitgaan houden; het heeft te maken met ons gevoelige zenuwstelsel. Na een avondje uit hebben we tijd nodig om alle prikkels te verwerken. En ja, dat betekent op zondag niemand spreken.
Volgens Susan Cain in Stille Kracht hebben introverten een iets ander zenuwstelsel dan extraverten, waardoor we genoeg prikkels ervaren door simpelweg bij andere mensen in de buurt te zijn en zijn extra prikkels zoals harde muziek en veel gepraat overbodig — dingen waar extraverten juist wel goed op gaan.
Misverstand 8: Het is beter om extravert te zijn
Niets is minder waar. Onze maatschappij is gericht op prestaties. En wie beter dan de herrieschoppers die lopen te pronken met hun werk? Tja, als je extravert bent, dan heb je mazzel en kan je denken dat die stille collega's weinig bijdragen, want je hoort ze nooit, dus zullen ze weinig te melden hebben. Maar niks is minder waar. Hoewel we wellicht minder opvallen en minder naar feestjes gaan en 'lekker gezellig' doen, is onze bijdrage aan de wereld minstens net zo belangrijk. Maar extraverten worden gedreven door dopamine en voelen zich energiek door potentiële beloningen zoals sociale status, geld en macht. Wij introverten kunnen juist bloeien in een creatieve omgeving. Want Susan Cain heeft ook onderzocht dat juist rust in je omgeving zorgt voor de meeste creativiteit. En kunstenaars, schrijvers, muzikanten en dichters zijn minstens net zo belangrijk.
De wereld heeft beide typen persoonlijkheden nodig om te bloeien en de een is niet beter dan de ander. En introversie is geen tekortkoming, het is een kracht – als je het begrijpt en weet hoe je ermee om kunt gaan.
Voor het laatst gewijzigd op