Volgens het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal is de definitie van een introvert als volgt:

(Lat.), bn., naar binnen gekeerd; zijn gemoedsbewegingen in zich opsluitend; ook zelfst.

Als je het mij vraagt, is dit nogal een beknopte omschrijving. 'Introvert' is ook eerder een term die het beste een karaktertrek of persoonlijkheidstype omschrijft, zoals:

Iemand wiens focus ligt op de eigen gedachten en emoties en die minder behoefte heeft aan sociale interacties, omdat de sociale batterij daardoor eerder leeg loopt en er tijd alleen voor nodig is om die weer op te laden.

In dit artikel:

Advertentie

Biologie

Dat die batterij zo snel leeg raakt komt omdat dopamine anders door ons brein wordt verwerkt dan bij extraverte mensen. Je bent dus zo geboren. En hoewel introversie een spectrum is (hieronder meer), is het net als bij mensen die twee-handig zijn: Hoewel je beide net zo sterk kan gebruiken, zal je altijd de voorkeur geven aan links of rechts in bepaalde situaties. Zo werkt het ook met introversie. Krijg je energie van sociale contacten zonder de behoefte je achteraf terug te trekken en weer op te laden, dan is de kans groot dat jij extravert bent. Heb je na een feestje een sociale kater, dan ben jij introvert.

Mocht je je ooit in een sociale situatie hebben afgevraagd waarom sommige mensen altijd lijken te moeten praten, dan ben je waarschijnlijk introvert.

Vraag je je ook wel eens af waarom sommige mensen de behoefte hebben om altijd maar in het gezelschap van anderen te zijn? Dan ben je waarschijnlijk introvert.

Heb je je altijd al anders gevoeld? Dan ben je waarschijnlijk introvert.

Ben je graag alleen en krijg je hier energie van? Dan ben je vrijwel zeker introvert.

Advertentie

Meer dan alleen je genen

Naast jouw ware aard waarin jouw systeem een bepaalde manier heeft van dopamine verwerken, heeft de omgeving waarin je bent opgegroeid ook invloed op hoe introversie zich uit in je karakter.

Kom je uit een groot gezin en werd je positief bevestigd in het hebben en onderhouden van sociale contacten, dan kan het zijn dat je geen moeite hebt met contact maken met mensen en zal je sociale batterij niet meteen leeg zijn. Wellicht had je ouders die jou aanmoedigde te zijn wie je bent en heb je hierdoor een zelfverzekerde basis weten te ontwikkelen met een kleine groep hechte vrienden. Hoe dan ook, sociale interacties zullen uiteindelijk energie kosten in plaats van geven.

Daarentegen kan je vroeger als kind ook zijn gepest omdat je zo stil was of werd er gezegd door volwassenen in je omgeving dat je uit je schulp moest komen en mee moest doen met de rest. Er werd van je gevraagd iets te zijn wat je niet bent. En dat kan tot gevolg hebben gehad dat je onzekerder bent of misschien wel lijdt aan sociale angst.

Misconcepties over introversie

Introverte mensen, hoewel steeds vaker beter begrepen, worden nog steeds met een aantal clichés geassocieerd die simpelweg niet kloppen. Hieronder beschrijf ik de volgende stereotypen:

  • Verlegenheid
  • Onzekerheid
  • Extravert willen zijn
  • Arrogantie
  • Eenzaamheid

Introverten zijn verlegen

Dit is misschien wel de meest voorkomende misconceptie. Verlegen zijn betekent dat sociale aangelegenheden zorgen voor spanning en dat de persoon zich heel zelfbewust wordt. Maar dit kan zowel voor introverten als extraverten gelden. Er zijn namelijk ook genoeg introverte mensen die wel genieten van sociale contacten — met diepgang — waardoor ze vaak gelabeld worden als extravert.

Introverten zijn onzeker

Ook hier geldt dat introverte en extraverte mensen beide onzeker kunnen zijn. Onzekerheid of sociale angst is namelijk niet aangeboren maar wordt beïnvloed door verschillende factoren. Zo kunnen naast sociale en emotionele factoren ook externe factoren van invloed zijn en heeft dit niets te maken met iemands introversie/extraversie.

Introverten willen extravert zijn

Natuurlijk zou het voor ons introverten wel eens makkelijk zijn als sociale situaties minder energie zouden kosten of dat we wat sneller zouden kunnen reageren, maar hoe heerlijk is het dat je niet afhankelijk ben van anderen om je te kunnen vermaken omdat je innerlijke wereld als zo rijk is?

Advertentie

Introverten zijn arrogant

Het kan lijken dat een stil iemand liever niet benadert wilt worden. Afhankelijk van de waarnemer, kan dit als arrogant worden gezien. Ik weet van mezelf dat ik dat commentaar in het verleden wel eens kreeg van werkgevers. Resting bitch face, iemand? Maar mijn houding naar buiten heeft vooral te maken met mijn innerlijke wereld die op zulke momenten alle aandacht opeist. Waarschijnlijk is de introverte persoon op zo'n moment in een diepe dialoog verzonken (met zichzelf uiteraard) of is er een vraagstuk waar over nagedacht moet worden. Prikkels van buitenaf kosten dan extra veel energie en worden het best vermeden, maar dat heeft niets met arrogantie te maken.

Introverten zijn eenzaam

Hoewel het zeker waar is dat introverte mensen eenzaam kunnen zijn, gaat dit zeker niet op voor alle introverten. Eenzaamheid is een gebrek aan verbondenheid en het gemis van een hechte band met anderen. Het is geen keuze, en eenzaamheid kan zowel introverte als extraverte mensen treffen, waar introverte mensen soms juist alleen willen zijn of hier de voorkeur aan geven.

Introvert zijn is heel normaal

Net zo normaal als extravert zijn. Maar deze wereld lijkt extraversie te hebben omarmd als de sociale norm. En dat is jammer.

De Meyer-Briggs Company, bekend van de 16 persoonlijkheden Externe link , claimt dat uit onderzoek blijkt dat juist 56,8% van de wereldbevolking introvert is.

Waarschijnlijk herken je in de onderstaande lijst niet alleen jezelf maar ook mensen in je omgeving in:

  • Als introverten blijven we liever thuis dan dat we het hele weekend gaan stappen;
  • Oppervlakkig kletsen over niks staat erg laag op het lijstje van activiteiten, zeker omdat dit vooral gebeurt met mensen die we niet kennen en we toch liever de diepte in gaan;
  • We zoeken diepgang in de contacten die we hebben omdat oppervlakkige interacties niets toevoegen aan de diepe gedachtes die we hebben over de wereld en ons eigen bestaan;
  • Activiteiten die we alleen uitvoeren, zoals lezen, schrijven, gamen, series kijken, tuinieren, hebben de voorkeur;
  • Als we dan gezelschap willen, kiezen we ervoor af te spreken met één of twee goede vrienden en kunnen we hen de oren van de kop kletsen. Net als extraverten dat doen!
  • Maar de spotlight is niet onze favoriete plek, al helemaal niet voor grote groepen (een uitzondering daargelaten);

Advertentie

Het spectrum van introversie

Gelukkig zijn alle mensen anders, en dat geldt ook zeker voor introverte mensen. Want hoewel de spotlight niet perse onze voorkeur heeft, zijn er genoeg muzikanten die avond na avond voor uitverkochte zalen staan te spelen en hier optimaal van genieten, zoals Lady Gaga bijvoorbeeld. Of neem een CEO die zijn of haar medewerkers toespreekt tijdens een vergadering. Zowel de CEO als de muzikant kan een bepaalde tolerantie hebben opgebouwd voor sociale interacties. Niemand is 100% introvert of extravert. We hebben allemaal onze introverte en extraverte momenten, maar het gaat erom waar je over het algemeen de voorkeur aan geeft of wat je het makkelijkst af gaat.

Waar je ook zit op het spectrum, omarm jezelf zoals je bent en laad je batterij op als die leeg is. Bovenal, laat niemand je vertellen je anders voor te doen dan je bent.

Vraag je je na het lezen van deze definitie af of je wel echt introvert ben, dan kan je hier een lijst vinden met 14 tekenen dat je een introvert bent of doe de persoonlijkheidstest Externe link .