Misverstanden over introverte mensen op de werkvloer
Als introvert op de werkvloer lijkt het soms alsof ik afstandelijk of stil ben, maar daar zit meer achter! In dit artikel deel ik 4 veelvoorkomende misverstanden over introverte collega's en hoe we beter kunnen samenwerken.

Lang voordat COVID de mogelijkheid gaf om thuis te werken, werkte ik elke dag op kantoor. EL-KE DAG. Ik weet nog steeds niet hoe ik—en vele introverten met mij—dit overleefde. Maar goed, dat is een ander artikel voor een andere dag.
Ik kan me herinneren dat ik pre-COVID soms hele dagen volledig in m'n werk opging en dan nauwelijks contact had met mijn collega's. We hadden wel een gezamenlijke lunch, dus dat brak de dag en gaf aanleiding tot interacties, maar als ik met een groot project bezig was dat veel hersen-power eiste, ging ik na een stevige boterham weer volledig in de werkmodus tot het tijd was om naar huis te gaan.
Heb jij ook wel eens dat gevoel gehad op je werk? Je zit daar, geconcentreerd op je taak, en iemand komt naast je staan voor een praatje. Natuurlijk waardeer je het gebaar, maar eigenlijk zat je net met je neus diep in nieuwe materie en wil je je aandacht niet verdelen. Het kan dan zomaar lijken alsof je afstandelijk of zelfs een beetje onbeleefd bent. Maar dat is echt niet zo!
Advertentie
Ik kon dan extra prikkels simpelweg niet hebben. Als ik namelijk afstand nam van het project waar ik mee bezig was om me te focussen op iets of iemand anders, dan kostte me het extra veel moeite om weer op hetzelfde focus-niveau te komen van daarvoor. Dus kon ik het ook niet opbrengen om geïnteresseerd in een collega te doen terwijl mijn brein overuren aan het maken was. Dat was gewoon teveel gevraagd. Maar ik kan me goed voorstellen dat mijn extraverte collega's dit niet snapte.
Als introvert is het gewoon heel anders om in een drukke, sociale werkomgeving te werken. Laten we een aantal misverstanden uit de weg ruimen over hoe wij introverten op de werkvloer functioneren. Misschien herken je jezelf erin of begrijp je een collega wat beter.
Misverstand 1: Stil zijn is onbeleefd
Ik merk vaak dat mensen stilte verwarren met onbeleefdheid. Maar als ik stil ben, betekent dat niet dat ik onvriendelijk of ongeïnteresseerd ben. Voor mij voelt het gewoon natuurlijk om niet constant te praten. Ik ben vaak in mijn hoofd bezig, ik luister, ik observeer. Als ik even stil ben tijdens de lunchpauze of in een vergadering, ben ik waarschijnlijk aan het nadenken of mijn energie aan het beheren. Het betekent echt niet dat ik niet vriendelijk wil zijn, maar op dat moment vereist mijn innerlijke wereld meer aandacht.
Misverstand 2: Geen behoefte aan small-talk betekent geen behoefte aan verbinding
Ik hou van diepgaande gesprekken. Geef me een onderwerp waar ik echt in kan duiken, en ik ben helemaal in mijn element. Maar als het gaat om small talk, zoals koetjes en kalfjes bij de koffieautomaat, dan voel ik me vaak een beetje ongemakkelijk. Het is niet dat ik geen interesse heb in mijn collega’s, maar voor mij voelt dat soort gesprekken soms leeg aan. Ik wil graag praten, maar dan wel over iets dat echt ergens over gaat en niet perse over het weer.
Advertentie
Misverstand 3: Afstandelijkheid betekent gebrek aan samenwerking
Veel mensen denken dat wij introverten slechte teamspelers zijn omdat we wat meer op de achtergrond blijven. Maar ik kan je vertellen: wij werken gewoon anders samen. Ik heb toevallig een grote mond en zal in vergaderingen wel mijn stem laten gelden, maar ik ken genoeg introverte mensen die dit niet zo snel zullen doen, hoewel ik weet dat ze een duidelijke mening hebben. Maar de schijnwerpers opzoeken is gewoon niet iets wat wij van nature doen.
Dat betekent overigens niet dat wij niets bij te dragen hebben. Vaak luisteren, observeren en denken wij introverten juist diep na over de dingen die gezegd worden. Ik wil mijn mening pas geven als ik zeker weet dat die waarde toevoegt. Dus als ik stil ben, betekent dat niet dat ik niet betrokken ben. Ik kies gewoon mijn momenten. Als ik de ruimte krijg om op mijn manier mee te doen, kan ik echt van waarde zijn in het team. Maar helaas komt het te vaak voor dat de stillen onder ons over het hoofd worden gezien. En dit kan weer bijdragen aan een gevoel van onzekerheid en misschien wel sociale angst.
Misverstand 4: Niet deelnemen aan sociale evenementen betekent een gebrek aan betrokkenheid
Bijna iedereen houdt van een gezellig teamuitje of een vrijdagmiddagborrel, maar voor introverten kan dat soms overweldigend zijn. Het kost ons gewoon veel energie om in grote groepen te zijn, vooral als het ook nog eens lawaaierig is of druk. Dat betekent niet dat wij niet bij het team willen horen of dat we niet betrokken zijn. Integendeel. Iedereen wilt onderdeel zijn van een groep, dat is ons hele overlevingsmechanisme. En dus willen we er wel bijhoren, ook al staan we dan maar in een hoekje met andere introverten en een drankje in ons hand toe te kijken. Ook daar kunnen we prima van genieten. Een kleiner, intiemer samenzijn werkt voor mij sowieso beter. Een groot feest met het hele bedrijf heeft minder de voorkeur dan gewoon een etentje met mijn eigen team en de mensen die ik het vaakst spreek. Dus ook al zeg ik soms nee tegen een sociaal evenement, is dat gewoon omdat ik mijn energie wil beschermen. Niet omdat ik het team niet belangrijk vind.
Advertentie
Hoe kunnen we beter samenwerken?
Het begint bij het erkennen dat introvert-zijn geen tekortkoming is, maar een andere manier van zijn. Dus laten we het idee loslaten dat stil zijn of je even terugtrekken betekent dat iemand onbeleefd is of niet wilt samenwerken.
Benader elke medewerker als individu en scheer niet iedereen over één kam. Op kantoor werken, zeker na jaren thuis te hebben gewerkt tijdens COVID, kan nu eenmaal een flinke opgave zijn voor sommige introverten collega's en het kan de productiviteit zelfs negatief beïnvloeden als je iemand verplicht op een druk kantoor wilt hebben als deze persoon liever in alle stilte thuis werkt.
En vergeet niet, die stille collega die toch meedoet aan al die uitjes, voor hem of haar kost zoiets extra energie, dus dat geeft alleen maar aan hoe belangrijk ze het vinden er ook bij te zijn. Zij kiezen ervoor zich in een situatie te begeven die energie kost en waar ze hoogstwaarschijnlijk een kleine sociale kater aan over houden. Dat is nogal een opoffering om te maken, dus wellicht kan je het de volgende keer extra waarderen als je introverte collega's toch weer mee feesten.
Hoe ga jij om met de drukte op het werk? Herken jij je in deze situaties of zie je het anders? Deel je ervaring in de reacties hieronder.
Voor het laatst gewijzigd op